Primăria POIANA STAMPEI

POVESTE

Încă din vechime, la umbra munților seculari, scăldată de foșnetul răcoros al Dornei, își etala frumusețile sălbatice una dintre cele mai frumoase așezări din Bucovina – Poiana Stampei. Azi, ca și atunci, ai parte de același spectacol al naturii, de multă liniște și puritate.

O vorbă străveche spune frumos cum că veșnicia s-a nascut la sat. Sunt locuri sub soare în care timpul parcă s-a oprit, pentru că oamenii s-au încăpățânat să păstreze tradiții și obiceiuri peste timp, în ciuda tuturor vicisitudinilor.

CE NE MOTIVEAZĂ?

„Înființarea unui muzeu a venit tocmai din această dorință de a păstra vie istoria localității.

Astfel, peste ani, se va ști cum oameni simpli – moșii și strămoșii noștri, au învățat să construiască o casă, să utileze și să decoreze, să țeasă, să toarcă și să vopsească, folosind bogățiile pământului și lumina din flori, să cultive câmpul, să crească animale, să modeleze lutul, să confecționeze straiul de sărbătoare, să câștige și să prepare hrana, toate acestea fiind făcute în strânsă armonie cu natura.”

PROVOCĂRI

Înființarea muzeului a presupus „zile de căutare, cu trudă și multă muncă de lămurire purtată cu bătrânii din sat pentru a-i convinge să doneze podoabele de mare preț pentru ei, făcându-i să înțeleagă că în felul acesta vor putea aduce mai mult folos, bucurându-i și pe alții cu valoarea și frumusețea lor.”

CE ZICE LUMEA?

„Încet, încet, lada de zestre a bunicilor a ajuns la mare căutare, Muzeul Satului devenind un muzeu viu la marile sărbători de peste an (Balul gospodarilor, Joia Mare, Festivalul ,Flori de pe Dorna”) când satul tot înflorește în frumoasele costume populare. Meșteșuguri și meserii crezute uitate prind viață din nou în mâinile celor tineri, sub îndrumarea bătrânilor mândri să le poată împărtăși. Astfel, idei noi, frumos împletite cu tehnici din vechime, prind viață și încântă privitorul.”

Propus în cadrul cercetării PORT Cultural