Grup de lucru

Grup de lucru "PORT Cultural - Protejarea peisajului cultural al Bucovinei"

Rezultate ale seminarului online de instruire PORT Cultural - Culegem case din Bucovina, 28 Mai 2021

Seminar online de instruire PORT Cultural - Culegem case din Bucovina, 28 Mai 2021

În data de 28.05.2021, începând cu orele 11:00, echipa PORT Cultural organizează o nouă întâlnire a Grupului de Lucru PORT Cultural – Protejarea peisajului cultural al Bucovinei.

Tema întâlnirii de vineri este „CULEGEM CASE DIN BUCOVINA”  și are ca scop instruirea profesorilor din învățământul preuniversitar, care doresc să se implice împreună cu elevii pe care îi coordonează în proiectul de inventariere a clădirilor tradiționale din Bucovina, cu sprijinul aplicației PORT Cultural (platformă interactivă de cartografiere și documentare a patrimoniului construit).

Pe această cale, vă invităm să participați la evenimentul nostru și să ne sprijiniți prin diseminarea informațiilor despre organizarea evenimentului către cadrele didactice de la nivel local.

Vom discuta despre:

  • Proiectele PORT Cultural și Salvează Satul Bucovinean (SOC): inițiative de protejare a patrimoniului cultural
  • Inițiativa „Propune o casă” și modul de utilizare a platformei interactive
  • Încheierea de parteneriate între Universitatea „Ștefan cel Mare” și instituții de învățământ preuniversitar din Suceava în vederea documentării caselor tradiționale din Bucovina
  • Metodologie și instrumente de inventariere a caselor

Moderatorul webinarului va fi conf. univ. dr. Carmen Chasovschi.

Vă invităm să participați la webinar la următorul link: https://meet.google.com/hdh-jbke-kny

Minute și înregistrări ale întâlnirilor anterioare ale Grupului de Lucru PORT Cultural pot fi găsite la adresa

https://portcultural.usv.ro/grup-de-lucru/.

Avem nevoie de sprijinul tuturor, elevi, studenți, profesori, pentru a descoperi frumusețile ascunse ale satelor Bucovinei.

Rezultate ale webinarului online „Culegem case din Bucovina”, 23 Aprilie 2021

Webinar online „Culegem case din Bucovina”, 23 Aprilie 2021

Vă așteptăm vineri, 23.04.2021, începând cu orele 10:00, la o nouă întâlnire a Grupului de Lucru PORT Cultural – Protejarea peisajului cultural al Bucovinei. 

Tema întâlnirii este „CULEGEM CASE DIN BUCOVINA” și are ca scop instruirea studenților, profesorilor și elevilor în vederea inventarierii caselor din Satele Bucovinei. 

Vom discuta despre: 

  • CUM SUNT CASELE TRADIȚIONALE ALE BUCOVINEI?
  • CUM LE PUTEM ANALIZA ȘI INVENTARIA?
  • CUM LE PUTEM FOTOGRAFIA?

Ne vor ajuta în a găsi răspunsuri la întrebările de mai sus domnul Aurel Prelipcean, muzeograf, Muzeul Bucovinei și domnul Liviu Rotariu, artist fotograf la Centrul Cultural Bucovina. 

Moderator: Conf. univ. dr. Carmen Chasovschi

Nu dorim să punem casele frumoase ale Bucovinei în ramă ca într-un ierbar sau insectar, dar dorim să le adunăm pe toate laolaltă, pentru a le prețui și pentru a ne inspira în respectarea peisajului cultural al Satelor Bucovinei. 

Avem nevoie de sprijinul tuturor, elevi, studenți, profesori, pentru a descoperi frumusețile ascunse ale Satelor Bucovinei. 

Link de conectare: https://meet.google.com/nrn-onxa-qqh.   

 

Rezultate ale întâlnirii nr. 2 a Grupului de Lucru PORT Cultural - Protejarea peisajului cultural al Bucovinei - 26 Februarie 2021

Întâlnirea nr. 2 a Grupului de Lucru PORT Cultural - Protejarea peisajului cultural al Bucovinei - 26 Februarie 2021

Vă așteptăm Vineri, 26.02.2021, la ora 13.00 la un nou webinar PORT Cultural. 

Temele acestei întâlniri sunt: 

1. Ce trebuie să știm când strămutăm o casă tradițională? (Pascal Garnier)
2. Cum pot primăriile să protejeze patrimoniul construit? (Primăria Ciocănești)
3. Sesiune de lucru: Adrese către instituții publice. Bune practici în protejarea patrimoniului: Fundația de Protejarea Monumentelor Istorice din Judetul Bihor (constituită în baza prevederilor O.G. nr. 26/2000, O.G. nr. 37/2003, ONG, având ca fondatori Consiliul Local Oradea și Consiliul Județean Bihor) https://www.oradeaheritage.ro/patrimoniu-oradea/
 

Rezultate ale întâlnirii nr. 1 a Grupului de Lucru PORT Cultural - Protejarea peisajului cultural al Bucovinei - 15 Ianuarie 2021

Întâlnirea nr. 1 a Grupului de Lucru PORT Cultural - Protejarea peisajului cultural al Bucovinei - 15 Ianuarie 2021

În data de 15.01.2021, începând cu orele 10:00, vă așteptăm la întâlnirea Grupului de Lucru PORT Cultural – Protejarea peisajului cultural al Bucovinei. Am avut bucuria sa ne întâlnim online în luna decembrie în cadrul webinarului ”Poartă cultură de Ziua Bucovinei!”, prilej cu care am hotărât să ne revedem lunar pentru a încerca să găsim modalități de protejare a patrimoniului construit. Ne ținem de cuvânt și vă invităm la o nouă întâlnire. În prima parte ne propunem să invităm specialiști care să ne povestească despre patrimoniu, și apoi să discutăm în cadrul grupului de lucru, despre cum putem crește comunitățile din care facem parte, prin păstrarea patrimoniului unic al Bucovinei. 

Din agenda întâlnirii (2021.01_Agenda GL Port Cultural): 

(1) Lecția de patrimoniu: Simboluri astronomice în ornamentica tradițională din Bucovina (Dimitrie Olenici); 

(2) Rolul organizării comunitare. De ce este important să ne implicam și cum să trebuie să lucrăm împreună? (Luca Ciubotariu, Grupul de inițiativă „Rădăuțiul Civic”); 

(3) Oamenii Patrimoniului. Propuneri de bune practici în protejarea patrimoniului construit din Bucovina.
 
Vă invităm să vă înscrieți la întâlnirea PORT Cultural utilizând formularul Google ce poate fi accesat la linkul următor:
 https://forms.gle/xNx2FojkZg8rDsdR7   
 
 
Veți primi pe Email linkul Google Meet. Vă așteptăm cu drag ! a avut loc

Webinar online „Poartă cultură de ziua Bucovinei!” 2 Decembrie 2020

Bogăția patrimonială a Bucovinei este valoroasă și importantă, dar în lipsa unei valorificări a atuurilor sale și în lipsa unei armonizări cu o viziune corectă de dezvoltare a zonei, riscă să fie pierdută pentru totdeauna. Acesta este motivul pentru care în cadrul proiectul  „PORT Cultural” (PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală) implementat de către Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, a avut loc în data de 2 Decembrie 2020 un webinar al grupului local de protejare a peisajului cultural al Bucovinei.