SATUL BUCOVINEAN

POVESTE

„Este o așezare de vacanță în satul Breaza, formată din 7 case vechi țărănești bucovinene și o cabană. Casele tărănești vechi de peste 100 de ani, câteva chiar de acum două secole, au fost recondiționate și transformate în pensiune tradițională rustică. Satul bucovinean a fost reconstruit așa cum era el în urmă cu un secol: cu lavițe, oale de lut și covoare de lână.”

CE NE MOTIVEAZĂ?

„Se construiesc foarte multe case noi care nu sunt autentic bucovinene. Vedem că majoritatea turiştilor vin să descopere Bucovina şi dau de case care nu au stil tradiţional. E şi o cerere. Majoritatea doresc acum o casă ecologică, care e făcută din lemn şi unsă cu lut pe interior. Una dintre case are 120 de ani şi în ea au crescut opt copii. Războiul de acolo le-a aparţinut. Tatăl era cojocar, iar mama croitoreasă. Am avut clienţi care au plâns când au plecat de aici pentru că era poate pentru ultima dată când mai puteau vedea un astfel de loc.”

PROVOCĂRI

Avem turişti care caută locuri cât mai autentice, cât mai naturale. Chiar ne întreabă dacă covoarele au fost cumpărate din magazine. Nu! Ţoalele, preșurile sunt cumpărate de la localnici, sau de la cei care au deţinut casa şi au fost cumpărate cu totul. Fie că aveau un război, o ladă de zestre, ii, prosoape, cojoace.”

CE ZICE LUMEA?

„Am refăcut bârnă cu bârnă, am însemnat, am numerotat pe fiecare bârnă și am transportat-o cu muncitorii din sat, am adus-o și am montat-o în locul acesta”. “Parcă simti povara anilor, parcă am intrat într-o altă lume. E ceva incredibil.”

Propus în cadrul cercetării PORT Cultural