CASA OLARULUI

Zona etnografica Câmpulung Moldovenesc
Localitate Vama
Localizare
Detalii Localizare Cu peisaje desprinse din povești, cărări și obiective turistice însuflețite de istorii impresionante, seara se lasă încet și drumurile duc la Casa Olarului, în comuna Vama, Bucovina. De la drumul principal, se cotește aproximativ 500 de metri și gata, v-ați teleportat în lumea copilăriei.
Se dorește pastrarea casei in urmatoarea perioada Da
Tipologia construcției: casă românească
Descriere casa
Inițiale proprietari OI
Anul aproximativ al constructiei 1900
Funcționalitatea actuala a construcției casă de locuit
Funcționalitatea trecuta a construcției / motivația construirii casă de locuit
Inițiatorul construcției/proprietar inițial OLAS VASILE
Istoricul locatarilor și a activitații acestora pana in prezent Într-un loc feeric, în apropierea pădurii, aproape de un pârău este pozitionata aceasta piesa de muzeu,denumita din mosi-stramosi,Casa Olarului. Casa olarului era una din casele importante de sat, mai ales pentru faptul ca aceasta activitate era foarte bine vazuta in ochii comunitatii. Tradiţia locală consideră olăritul foarte vechi, dar lipsa unei bresle, după datele căreia să se poată stabili un istoric, face dificilă confirmarea informaţiei. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, documentele găsite în arhivele comunei indică existenţa certă a olăritului chiar şi înainte de 1850. Dacă la începutul secolului al XX-lea erau peste 30 de olari, în 1950 la Vama lucrau 12 olari, iar astăzi numai unul singur, Ivan Mircea,care speram sa duca cat mai departe aceasta traditie.
Semnificații și conexiuni afective Proprietarii au vrut să oprească timpul, acolo unde cu toții ne-am întoarce, acolo unde doar joc și veselie e, acolo unde se aud doar râsete și bucurie. Haideți înapoi în copilărie!
Casa din: lemn
Construcții și anexe existente in ansamblul gospodariei: șură
Casa introdusa de: VAMAN LARISA-VIORICA
Telefon 0749682525
Email larisa.vaman@yahoo.com
Galerie foto
CASA OLARULUI+ANEXA
CASA OLARULUI