Articol de presă – Webinar-ul online de instruire PORT Cultural – „Culegem case din Bucovina”

Centrul de Cercetare și Resurse în Turism – CERC Tour, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a organizat la finele lunii mai un seminar online de instruire, numit „Culegem case din Bucovina”. Evenimentul s-a adresat în special profesorilor din învățământul preuniversitar, care doresc să se implice, împreună cu elevii pe care îi coordonează, în proiectul de inventariere a clădirilor tradiționale din Bucovina, cu autorul unei aplicații ce a fost dezvoltată în cadrul proiectului de cercetare PORT Cultural (www.portcultural.usv.ro). Această platformă găzduiește o hartă interactivă, care poate fi completată de cei ce doresc să contribuie la extinderea bazei de date ce însumează elemente valoroase ale arhitecturii vernaculare din Bucovina. Astfel, prin accesarea funcției „Propune o casă”, voluntari și proprietari de case tradiționale, pot plasa pe harta județului locația caselor și pot introduce o descriere succintă a acestora. Echipa proiectului își propune prin această campanie sensibilizarea tinerilor cu reședința din mediul rural cu privire la patrimoniul construit și la nevoia de protejarea a peisajului cultural.

În cadrul seminarului au fost prezentate și discutate următoarele teme:

• Caracteristici ale caselor tradiționale din Bucovina; 

• Importanța peisajului cultural: calitatea vieții locuitorilor și atractivitatea turistică; 

• Prezentarea proiectelor PORT Cultural și Salvează Satul Bucovinean: inițiative de protejare a patrimoniului construit al Bucovinei;

• Cum putem documenta și inventaria împreună casele tradiționale ale Bucovinei?

• Prezentarea platformei interactive PORT Cultural, secțiunea „Propune o casă” și modul de completare a informațiilor.

În perioada ce a urmat seminarului, au fost încheiate 15 parteneriate cu licee din Județul Suceava, cu susținerea Inspectoratului Județean și a cadrelor didactice ce au participat la eveniment și au contribuit cu idei și propuneri interesante. În acest mod, tinerii din mediul rural, viitoarea generație de proprietari ai caselor tradiționale, vor descoperi și înțelege comoara din satele Bucovinei și vor deveni multiplicatori și ambasadori ai păstrării acesteia. 

Persoana de contact: Prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean

Functie: Director de proiect complex

Tel: +40 230 216 147

Fax: +40 0230 520 080

E-mail: gabrielap@seap.usv.ro

Adresa: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Str. Universității 13, 720229 Suceava, Romania

 

 

Cotidianul „Crai nou” de la Suceava, la 8000 de ediţii! – L.D. Clement

Crai Nou, 16  Iunie 2021

StiridinBucovina.ro, 15 Iunie 2021

Suceava Smart Press, 15 Iunie 2021

RadioTop.ro, 15 Iunie 2021