FAMILIA RIOMMI

POVESTE

Casa de oaspeți „Hai la Saivan” este localizată în Prisaca Dornei, Suceava, fiind o afacere de familie fondată de Raluca și Jorg, o fostă miss România în 2005 și un străin devenit bucovinean prin adopție. Spațiul de cazare este compus din trei căsuțe tradiționale vechi de 100 de ani, care au fost strămutate și amenajate într-o locație extrem de pitorească.

CE NE MOTIVEAZĂ?

„Datorită locației am vrut de vreo 10 ani să facem ceva, o cabană de munte micuță, până într-o zi când cineva ne-a întrebat dacă nu avem nevoie de lemn de foc deoarece urma să dărâme o căsuță bătrânească din Vama!

Am mers să o vedem și imediat ne-a venit ideea de a salva și de a o muta pe deal!”

PROVOCĂRI

„Am găsit meșterii (unchiul și un tâmplar priceput din zonă) care au numerotat fiecare bârnă, fiind cărate pe unul dintre dealurile din sat chiar și bârne lungi de 11-16 m. De altfel, fiecare bârnă de o unicitate și o formă proprie a fost tratată pentru carii și protecție iar dranița a fost căutată prin toate Obcinele Bucovinei, unde fusese dosită și uitată prin poduri pline de fân. Chiar și ferestrele sunt majoritatea vechi culese de prin podurile consătenilor și recondiționate iar ușile, de asemenea, luate de la bordeie de pe dealuri și văzute în altă lumina, aduse la o nouă viață. Majoritatea pieselor de mobilier sunt vechi și recondiționate, tăbliile de pat sunt din scânduri de grajd sculptate iar băile au scândurile înroșite de soare pentru că au fost aduse de la șuri sau fânare. Am folosit multe din materialele pe care le foloseau și străbunicii noștri: lemn, piatră și sticlă tocmai pentru a nu întrerupe ritmul și, sincer, pentru că nouă ne plac mult mai mult decât noile <<apariții>> de pe piață.”

CE ZICE LUMEA?

„Căsuțele tradiționale recondiționate au fost cea mai inspirată idee pe care am avut-o, nu ar fi existat nici o altă construcție nouă care să se fi integrat la fel de bine în peisaj. Căsuțele au o poveste, sunt vii în mod paradoxal cu faptul că sunt vechi. Sperăm din suflet ca tot mai multă lume să înțeleagă frumusețea acestor căsuțe tradiționale și să le păstreze și pentru moștenitori pentru că, la fel ca vinul, devin din an în an din ce în ce mai valoroase!”

Propus în cadrul cercetării PORT Cultural