PASCAL GARNIER
POVESTE
„În 2013, un grup de studenți de la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică din Suceava, a venit în Putna cu scopul de a inventaria casele vechi cu un stil arhitectural reprezentativ pentru zona noastră. Cu acest prilej, s-au întâlnit cu Doamna Veronica Aionițoae, care le-a povestit istoria casei și le-a prezentat dorința că, după ce ea nu va mai fi, casa să devină muzeu. După dispariția Doamnei Aionițoae, Daniela și cu mine, am aflat, în prima jumătate a anului 2017, că moștenitorii au vândut terenul. Am achiziționat casa și am mutat-o în spatele casei muzeu a familiei Bicu.”
CE NE MOTIVEAZĂ?
„La puțin timp după ce m-am stabilit definitiv în comuna Putna, a ars o casă tradițională superbă lângă Biserica parohială. Poate că-și amintesc putnenii. Mi-am promis atunci că, la prima ocazie, când voi afla că o casă valoroasă din punct de vedere arhitectural va fi în pericol de demolare, voi încerca s-o salvez.”
PROVOCĂRI
„Din momentul în care ne-am hotărât să cumpărăm casa, au apărut întrebările cu adevărat dificile: Unde vom muta casa? Unde se găsesc meseriași buni? Ce material îmi trebuie? Care sunt costurile? Nu am făcut asta niciodată, chiar daca am învățat câteva lucruri de la vizitele mele în case vechi, muzee etnografice sau discuții cu meșteri populari din Bucovina sau Maramureș. O altă problemă, cum finanțăm acest proiect?”
CE ZICE LUMEA?
„Am primit susținere din partea mai multori voluntari în activitățile de reconstrucție, iar turiștii apreciază Casa Aionițoae și Casa Muzeu.”