Articol de presă – Soluții inovative de protejare a peisajului cultural al Bucovinei prin proiectul ”PORT Cultural”

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava implementează proiectul  „PORT Cultural” (PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală).

Scopul principal al acestuia este inventarierea resurselor valoroase de arhitectură vernaculară din zona Bucovinei și a Transilvaniei de Sud și identificarea unor soluții de păstrare a peisajului cultural. Proiectul explorează contextul istoric și provocările societale ce au determinat modificări ale peisajului cultural actual, prin studii istorice, etno-demografice și antropologice. Principalele rezultate ale proiectului au în vedere prezentarea tuturor caselor tradiționale identificate pe hărți interactive și propunerea de planuri de arhitectură pentru integrarea armonioasă a construcțiilor noi din mediul rural în peisajul construit existent. De asemenea, vor fi realizate ghiduri de valorificare a construcțiilor tradiționale prin dezvoltarea de mici afaceri în mediul rural și ghiduri de dezvoltare durabilă a comunităților rurale.

„PORT Cultural” reunește pentru prima dată într-un cadru integrat, principalele probleme actuale legate de dezvoltarea comunităților rurale din Bucovina și Transilvania de Sud, printr-o identificare și o analiză inovatoare a două dintre cele mai importante aspecte: aspectul antreprenorial și cel durabil, dublat de o îmbunătățire a competențelor în ceea ce privește dezvoltarea strategică a comunităților, cu implicarea stakeholderilor, prin intermediul elementului de patrimoniu construit și transformarea acestora în destinații turistice.

Baza de date cuprinzând casele tradiționale identificate pe baza activității în teren, va putea fi completată după finalizarea proiectului și cu participarea publicului. Oricine cunoaște o casă tradițională o va putea introduce pe platforma proiectului și va contribui la crearea unei hărți interactive a caselor autentice din cele două zone țintă ale proiectului. Odată ce harta va deveni funcțională, aceasta va fi promovată pe pagina web a proiectului (http://portcultural.usv.ro/) și pe pagina de Facebook aferentă (Port Cultural).

Proiectul „PORT Cultural: PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală” PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0884 este implementat de către Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în perioada Aprilie 2018 – Septembrie 2021, fiind finanțat de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Parteneri în cadrul proiectului sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Institutul „Bucovina” al Academiei Române, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism și Institutul de Economie Națională.

Persoana de contact: Prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean

Functie: Director de proiect complex

Tel: +40 230 216 147

Fax: +40 0230 520 080

E-mail: gabrielap@seap.usv.ro

Adresa: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Str. Universității 13, 720229 Suceava, Romania

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – Una dintre cele mai dinamice  universități din Europa de Est

USV, Decembrie 2020

Amos News: Caravană expoziţională cu tablouri realizate din doze de  aluminiu, în cinci locaţii din Bucureşti - Reciclad'OR - Reciclează  inteligent

AMOS NEWS, 10 Decembrie 2020

Cotidianul „Crai nou” de la Suceava, la 8000 de ediţii! – L.D. Clement

Crai Nou, 15 Decembrie 2020

EduManager

edumanager, 11 Decembrie 2020

ZiareLive, 10 Decembrie 2020

OrasulSuceava.ro, Decembrie 2020

Ziare.com

Ziare.com, 10 Decembrie 2020

BunaDimineataBotosani, 10 Decembrie 2020